"Kobieta z lodu" reż. Bohdan Sláma

Po śmierci męża Hana mieszka samotnie w rodzinnym domu. Jej dwaj dorośli już synowie odwiedzają ją wraz ze swoimi żonami i dziećmi, ale te wizyty na ogół kończą się kłótniami, więc atmosfera w rodzinie jest nienajlepsza. Kiedy Hana spotyka Bronę, twardego mężczyznę uzależnionego od pływania w morzu zimą, przed kobietą otwiera się nagle zupełnie nowy świat.


Brona przyjmuje Hanę do swojego zespołu morsów, a ona stopniowo uczy się pokonać strach przed lodowatą wodą. Przede wszystkim jednak na nowo uczy się kochać...


Prasa o filmie:
"Po raz pierwszy bohaterami filmu Slámy są ludzie starsi, a Kronerová i Nový odpłacają się twórcy rewelacyjnymi kreacjami, które wymagają od nich zaangażowania zarówno swoich dusz, jak i ciał". [Alissa Simon, Variety]

"Głęboka i poruszająca opowieść o dojrzałej kobiecie, która wbrew woli rodziny postanawia wreszcie zadbać o siebie, nie oglądając się na swój wiek". [Ulkar Alakbarova, Movie Moves Me]

"Odświeżająco niesentymentalna czarna komedia o uczuciu starszych ludzi". [Sheri Linden, Hollywood Reporter]

Bohdan Sláma – urodził się w 1967 roku w Opawie. Jest absolwentem praskiej szkoły filmowej FAMU. Swoją przygodę z kinem rozpoczął w roku 1992 jako asystent Věry Chytilovej przy filmie "Spadek albo Odpieprzciesięgutntag". W tym samym roku nakręcił debiutanckie krótkie „Stvanice”. Pierwszym pełnometrażowym filmem Slámy była tragikomedia „Dzikie pszczoły” (2001), nagradzana m.in. na festiwalach w San Francisco, Rotterdamie i Warszawie. Wiele wyróżnień na świecie i w rodzimym kraju twórcy zdobyło także „Szczęście” (2005), uhonorowane m.in. Czeskim Lwem za reżyserię oraz Złotą Muszlą na festiwalu w San Sebastian. Kolejne ambitne komedie i dramaty ugruntowały pozycję Slámy jako jednego z najciekawszych współczesnych czeskich reżyserów.

Filmografia:
2017 Kobieta z lodu / Bába z ledu
2014 Kancelár Blaník (tv)
2014 Zivot a doba soudce A. K. (tv)
2014 Nevinné lzi (tv)
2012 Błękitny tygrys / Modrý tygr
2012 Cztery słońca / Ctyri slunce
2008 Mój nauczyciel / Venkovský ucitel
2005 Szczęście / Stestí
2002 Radhost
2001 Dzikie pszczoły / Divoké vcely
1997 Akáty bílé
1992 Stvanice (kr.m.)