Etnosystem.pl - literatura podróżnicza, książki, przewodniki, mapy

Rozsmakuj się w Toskanii

Aleksandra Seghi "Smaki Toskanii"21 września, nakładem wydawnictwa Buchman, ukazała się wyjątkowa książka kulinarna Aleksandry Seghi "Smaki Toskanii". Autorka, z pochodzenia Polska, od lat mieszka we Włoszech - swoje przepisy kulinarne opatrzyła ciekawymi opowiastkami i informacjami o mieszkańcach Toskanii, regionie i jego przysmakach, zarówno jedzeniowych jak i kulturowych.

Za dużo słońca, czyli o Toskanii inaczej

Piękne wyraziste zdjęcia  przedstawiają apetyczne potrawy przyrządzone własnoręcznie przez autorkę. Jak zapewnia Aleksandra Seghi, wszystkie przepisy są bardzo łatwe, a delektowanie się smakiem przyrządzonych własnoręcznie potraw – zwłaszcza w dobrym towarzystwie - przyniesie radość i pozwoli w wyobraźni przenieść się do urokliwej Toskanii.

Z Aleksandrą Seghi i jej książką "Smaki Toskanii" można spotkać się w różnych miastach Polski i miejscach - od księgarń po klimatyczne kafejki. W najbliższych dniach zapraszamy:

  • 9 października - Stara Cukiernia ul. Bankowa 1, Komorów, godzina 18-20, www.stara-cukiernia.pl
  • 11 października - Empik Megastore Junior, ul.Marszalkowska 116/122, Warszawa, godzina 18, www.empik.com
  • 13 października - Centrum Kultury w Grodzisku Mazowieckim, ul. Spółdzielcza 9, Grodzisk Mazowiecki, godzina 19
  • 14 października - Gminny Ośrodek Kultury Okey w Brwinowie, godzina od 18
    Podczas spotkania będzie można spróbować różnych pyszności toskańskich; www.ok.brwinow.pl
  • 15 października - Ursynoteka - Biblioteka na Zielonym Ursynowie, ul. 6 sierpnia 23, Warszawa, godzina 17, www.ursynoteka.pl
    Podczas spotkania z autorem będzie można spróbować toskańskich wypieków
  • 16 października - Winiarnia Wine Depot, ul. Nadarzynska 4, Zolwin, godzina 12.30-14.30
    Na tę okazję kucharz przygotuje kurczaka po włosku: "pollo all'italiana con le patate al rosmarino"; podkowawinedepot.pl

Więcej na www.smakitoskanii.blogspot.com.