Etno na świątecznym stole

koetbullar

Prawdę mówiąc nie jesteśmy specjalistami od kulinariów i gotowania. Ale, jak chyba każdy lubimy jeść, a zwłaszcza lubimy poznawać smaki świata. I chcielibyśmy podzielić się z Wami, na Święta, naszymi odkryciami. Jeszcze nie jest za późno, żeby zaimponować rodzinie i znajomym przygotowaniem tradycyjnej potrawy z Norwegii, Hiszpanii, Meksyku, Peru czy Węgier. Zapraszamy do poznawania naszych świątecznych smaków świata.

Piosenki Anny Kiełbusiewicz. W siódmą rocznicę śmierci artystki.

Anna KiełbusiewiczMija dokładnie siedem lat od tragicznej śmierci Anny Kiełbusiewicz. Płyty dokumentujące jej działalność są coraz trudniej osiągalne, a sama postać nie jest szerzej znana poza środowiskiem sympatyków muzyki folkowej. Anna Kiełbusiewicz zyskała uznanie przede wszystkim dzięki wykonaniom śląskich pieśni ludowych we własnych interpretacjach. Na wydanej przez UMCS płycie Piosenki z 2004 r. można usłyszeć 26 utworów śpiewanych przez akompaniującą sobie na gitarze wokalistkę, która w momencie realizacji większości nagrań miała 21 lat.

Kolędy tradycyjne i folkowe - autorski przegląd

Święta Bożego Narodzenia wielu z nas kojarzą się z choinką, prezentami, ciepłą rodzinną atmosferą, a przede wszystkim spotkaniem przy wigilijnym stole i wspólnym kolędowaniem. Od najmłodszych lat każdemu z nas towarzyszą kolędy i pastorałki zarówno w tradycyjnym wykonaniu jak i różnych aranżacjach czy to jazzowych, czy ludowych. W tym roku Święta Bożego Narodzenia niech upłyną nam w folkowych klimatach wprowadzonych przez Joannę Słowińską, Trebunie Tutki, grupę Mosaik czy Pink Martini.

Slow Food – prawo do zmysłowej przyjemności

slow food

Slow Food – prawo do zmysłowej przyjemności

W dniach 21-25 października 2010 roku odbyły się 8. Międzynarodowe Targi Smaku w Turynie (Internazionale Salone del Gusto). Co dwa lata do gastronomicznego serca Piemontu, zjeżdżają kucharze, etnolodzy, restauratorzy, hodowcy, rolnicy, producenci, dziennikarze, eksperci żywienia, a także zupełnie przeciętni smakosze z najbardziej odległych zakątków ziemi, by wspólnie uczestniczyć w największym, światowym święcie jedzenia. Tych wszystkich ludzi łączy jedna idea – Slow Food, czyli zdrowy, spokojny styl życia, oparty na żywieniu się produktami wysokiej jakości, które łączą w sobie wyśmienity smak i tradycję.

Szanowna Użytkowniczko, Szanowny Użytkowniku, zanim klikniesz „Przejdź do serwisu” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Przejdź do serwisu” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres. Zgoda Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Etnosystem.pl Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych oraz danych lokalizacyjnych generowanych przez Twoje urządzenie, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno. Jeśli nie chcesz wyrazić zgody kliknij „Zamknij”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych do śledzenia statystyk Google Analytics czy wyświetlania Ci dedykowanych reklam.
Więcej informacji Przejdź do serwisu Zamknij